Начало arrow Новини arrow Мадан в медиите arrow Откриха 3 скални тракийски светилища край Мадан

Мадан в медиите

Откриха 3 скални тракийски светилища край Мадан

 Светилищата се намират в махалите "Шаренка" и „Върба” и са наречени „Бабата”, „Гъбата” и ”Римпапас”.
Прочети...

Откриха 3 скални тракийски светилища край Мадан Печат Е-мейл
 Три уникални скални тракийски светилища са открити при археологически разкопки в района на град Мадан, съобщи за радио "Фокус" –Смолян ръководителят на екипа, археологът Никола Дамянов. Светилищата се намират в махалите "Шаренка" и „Върба” и са наречени „Бабата”, „Гъбата” и ”Римпапас”. Това са скални крипти, които наподобяват човешки фигури и гъба, откъдето идват имената им. „Римпапа” е най-голямо от всички и представлява голяма скала. На върха и на трите светилища специалистите са открили десетки скални ями, свързани по между си с улей и каналчета. Според Дамянов те датират от преди 2500 г. пр. Хр. Открита е и много разтрошена скална керамика.

Светилищата са в близост до три пещери, които също са уникални за археолозите. Те са установили, че в трите пещери е извършван рудодобив.

Най-интересна е пещерата „Шаренка”, кръстена на махалата в съседство. По размери тя е около 300-400кв.м., като има и все още непроучени разклонения, обясни Дамянов. Установено, е че пещерата е използванa като дом от траките през късно-желязната и през римската епоха - от 6 век пр. Хр. до 6 в. след Хр. Уникалното за пещерата, е че освен като дом, обитаващите я, са извършвали и рудодобив. Според Дамянов, това е първият доказан случай, в който освен като местообитание, пещера се използва и за рудник. Освен като дом и рудник, в пещерата се е извършвало и самото претопяване на рудата, предимно оловно-цинкова. Разкрита е и една пукнатина, която е служила за естествена вентилация, което е позволявало претопяването.

„За съжаление древните леярни са унищожени от иманяри. През тази година предстои проучване и на останалите две пещери „Триъгълната пещера” и „Малката дупка” по проект „ФАР -ТГС” .

Пещерата „Шаренка” е превърната в туристическа атракция, експонирана с музейни сбирка и художествено осветление, а до светилищата са изградени туристически маршрути.
 
< Предишна