Начало arrow Новини arrow Мадан в медиите arrow В Мадан откриха първата пещера–музей у нас

Мадан в медиите

Откриха 3 скални тракийски светилища край Мадан

 Светилищата се намират в махалите "Шаренка" и „Върба” и са наречени „Бабата”, „Гъбата” и ”Римпапас”.
Прочети...

В Мадан откриха първата пещера–музей у нас Печат Е-мейл
В смолянската община Мадан приключи успешно проект, финансиран Програма ФАР ТГС България – Гърция: „Тракийските светилища като основа за популяризиране на трансграничното културно и туристическо наследство на общините Мадан и Керамоти”, съобщиха от община Мадан.

Финансирането, което получиха двете побратимени общини, спомогна за икономическия напредък в трансграничния регион и се превърна в основа за развитието на ефективно партньорство чрез популяризиране на общото тракийско културно наследство и туристическите забележителности.
Дейностите по проекта са разработени и успешно изпълнени от община Мадан в тясно сътрудничество с експертите от консултантска компания „Европейски център за качество” ООД.

По проекта са реконструирани, консервирани и обезопасени две пещери на територията на общината, възстановена е инфраструктурата по два туристически маршрута и е създадена Информационна зона. В рамките на проекта група младежи от Мадан получиха професионална квалификация за работа на археологическите разкопки. Втора група младежи бяха обучени за туристически водачи по програми, специално разработени от гръцки експерти.

На 31 май в община Мадан се проведе Конференция за успешното разпространение на резултатите по проекта. На конференцията присъстваха гости от община Керамоти, партньор по проекта, представители на медиите и заинтересовани лица от трансграничния регион.

Официално беше открита пещера „Шаренка” – първата пещера–музей в България. В пещерата са устроени три посетителски къта, пресъздаващи сцени от живота, бита и добиването на руда от времето, когато пещерата е била обитавана от тракийски рударски род. Това са уникални пещерни експозиции, за които са използвани специално изработени манекени и оръдия на труда.

Реализирането на проекта е една успешна практика в усвояването на фондовете на Европейския съюз и в задълбочаването на българско-гръцкото сътрудничество, което в голяма степен спомогна за развитието на област Смолян и в установяването на трайно добросъседско партньорство. Придобитият в това отношение опит е изключително ценен в общонационален мащаб.
 
< Предишна   Следваща >