Начало arrow За общината arrow Култура и изкуство

Кристална зала

 Създадена е през 1984 г.
Съхранява 581 образци от минерали. Член на Международната асоциация на минераложките музеи.
Прочети...

Мадан в медиите

Откриха 3 скални тракийски светилища край Мадан

 Светилищата се намират в махалите "Шаренка" и „Върба” и са наречени „Бабата”, „Гъбата” и ”Римпапас”.
Прочети...

Култура и изкуство Печат Е-мейл

Музеи

Музей по минно дело и рудодобив

Открит е през 1957 г. В музея е показана историята на рудодобива в Маданския край. Уникална по рода си е и кристалната зала "Родопски кристал" - член на Международната асоциация на минераложките музеи, която притежава колекция от 581 минерални образеца.

Пещера-музей "Шаренка"

Това е първата в България пещера музей. Открита е през май 2008. Сбирката връща посетителите назад във времето до желязната епоха. Представени са 10 фигури в естествен човешки ръст. Оръдия, както и 24 съда.
Сред експонатите най-атрактивна е групата на тракийските рудари. Тя представя начина, по който древните траки са добивали метали.
В пещерата, която е добре осветена, са изградени спец стълбища, обезопасени с перила.

Библиотеки

На територията на Мадан има 6 библиотеки - две ученически, техническа, три читалищни и градска, която е трета по рода си в страната. Библиотеката разполага с просторни помещения - заемна, читалня, книгохранилище и картинна галерия.


Читалища

 Културните традицци и народностният дух се поддържат от традиционната българска институция - читалището. На територията на община Мадан сърцато работят:

Религиозни храмове

 По-голямата част от населението на Мадан е с мюсюлманско вероизповедание. В града има 3 джамии и православен храм "Св. Георги Победоносец".